HomeUw reisUw schipUw prijsBeschikbaarheidBoekingenGroepenAanbiedingen

Ameland

De ontwikkeling van toeristische faciliteiten op Ameland, zo vertelde een VVV-directrice enkele jaren geleden, is te vergelijken met wat de sociale woningbouw voor de Nederlandse huisvesting heeft betekend. Waarmee ze maar wilde aangeven: wie genoeg geld had, kon zich een plek onder de zon van een van de andere Waddeneilanden veroorloven. Ameland was voor Jan met de pet. En dat is nog steeds te merken: weinig protserige hotels en bungalowparken, wel veel campings en tot kampeerboerderijen omgebouwde boerenschuren. Veel dagjesmensen ook, die op zomerse dagen massaal de veerboot nemen vanuit Holwerd voor een dagje strand.
Maar wat geen enkel ander Waddeneiland heeft: een lucht zo blauw met wolkjes zo wit, dat Van Gogh (Vincent, niet Theo) er graag zijn andere oor voor gegeven had!

 
Ameland: fantastische luchten! (klik voor vergroting)
 
 
Ameland: Camping Duinoord (klik voor vergroting)

Ameland arrivals

Waar we op Texel en Terschelling vrijwel linea directa vanaf het schip het café of restaurant konden induiken, moeten we een dergelijke luxe op Ameland ontberen. De (jacht)haven ligt pal naast de veerhaven en dat is ook echt de enige plek op het eiland waar je met een boot aan land kunt. En dan moet die boot niet eens zo gek veel diepgang hebben, anders loop je vast op het wad. Links en rechts van de haven valt het dan ook hartstikke droog (vergroot het Google-plaatje rechts).
Het toeristische epicentrum van Ameland, Nes, ligt op zo'n 900 meter van de haven. Dat is best te lopen, maar hoeft niet, want fietsverhuurder Anton Kiewiet is direct aan de veerhaven gevestigd.

 
Grotere kaart weergeven
 
 

Ophef en vertier

Eten, drinken, uitgaan, alle activiteiten op Ameland zijn zo ongeveer geconcentreerd in Nes, de lokale hoofdstad. Goede uitgaansgelegenheden (zonder discoherrie overigens), smakelijke eetcafés met gezellige terassen (aanraders: Nes-café, Klimop en Heksenketel) en uitstekende restaurants als Het Witte Paard en de Rede van Nes. Kortom, voor elke beurs. En betaalbaarder dan op de andere eilanden.

 
Ameland: Nes (klik voor vergroting)
     

Fietsen op Ameland

Ameland: fietsroutekaart (klik voor vergroting)
 

Ameland zit in alle opzichten tamelijk simpel in elkaar en dat geldt ook voor het fietsen. De leukste route: vanuit Nes in westelijke richting langs de waddenkant naar de Ballumerbocht (bij laag tij, anders de omgekeerde route nemen), daar doorsteken naar Ballum, lunchen bij Nobel vervolgens nog even door de polder naar de vuurtoren bij Hollum en dan via het fietspad door de duinen terug naar Nes.
Alternatieve route: Ballum rechts laten liggen en langs het wad door blijven fietsen naar Hollum, genieten van het pittoreske dorp en kerkje, dan naar het strand voor lunch bij de coolste strandtent van Nederland, de SunSet (met op onbewolkte zomeravonden ook nog de mooiste zonsondergangen), en ten slotte door de duinen weer huiswaarts.  Omgekeerde routes zijn natuurlijk ook mogelijk.

(Meer fietsroutes bij Fietsen op de Wadden)

  Ameland: terras Nobel in Ballum (klik voor vergroting)
 
Ameland: panorama vanaf de vuurtoren (klik voor vergroting)
 

Natuur op Ameland

Het Oerd en de Hon zijn de twee prachtige Amelandse natuurgebieden ten oosten van het dorp Buren. Net als de Boschplaat op Terschelling van april tot medio augustus afgesloten vanwege het broedseizoen, maar niet helemáál: beheerder It Fryske Gea heeft in het gebied twee wandelroutes (groen en oranje gemarkeerd) uitgezet die het hele jaar door geopend zijn. Op de fiets zijn de routes te bereiken via Paal 17 (volg de borden vanaf Buren) en de Kooioerdstuifdijk door de duinen.

 
 

Naar boven

Copyright © 2006 Wadfietsen.nl | E-mail | Links
Webdesign & Development by André Ockers