HomeUw reisUw schipUw prijsBeschikbaarheidBoekingenGroepenAanbiedingen

Droogvallen

Onvrijwillig

Er bestaan twee soorten droogvallen: vrijwillig en onvrijwillig. Onvrijwillig als het schip door een stuurfout op een zandplaat terechtkomt bij afgaand tij. Enige remedie is dan om te wachten tot het water na laagtij weer voldoende gestegen is. Dat duurt maximaal zo'n 12 uur voor wie geluk heeft, twee weken voor wie de pech heeft bij springtij (extra hoog water) vast te lopen. Dan is het wachten tot het volgende springtij twee weken later of tot een particuliere sleepdienst je tegen een aanzienlijk bedrag van de plaat trekt.


Een tweede vorm van onvrijwillig droogvallen komt nogal 'ns voor tijdens drukke zomerdagen als de jachthavens op de eilanden snel vollopen. Dan zit er niks anders op dan in de buurt van de haven het schip op de plaat te zetten - liefst natuurlijk zo dicht mogelijk bij de oever - waarna de opvarenden bij laag tij met (liefst) droge voeten aan wal kunnen gaan. Een veel voorkomend fenomeen bijvoorbeeld tijdens Oerol op Terschelling.

 

Droogvallen op het Groene Strand tijdens Oerol (klik voor vergroting)

 

Droogvallen bij het Fransche Gaatje (klik voor vergroting)

 

 

 

Vrijwillig

Van de vrijwillige variant bestaan er ook twee versies: de eerste nemen we ook weer vaak waar in de directe omgeving van de jachthavens op de Wadden, maar dan als die overduidelijk niet vol liggen. Daaraan ligt meestal slechts één motief ten grondslag: te krenterig om het havengeld te betalen


Op deze plek gaan we uit van de tweede versie en vallen we vrijwillig droog op een zorgvuldig van tevoren uitgezochte plek liefst zo ver mogelijk weg van welke haven dan ook. Dat zorgvuldig uitzoeken van een geschikte ligplek is geen sinecure, want niemand wil tijdens het almaar zakkende water tot de ontdekking komen dat het schip precies op een richel ligt en 45 graden slagzij maakt.


Als we de juiste plek gevonden hebben, gaat het anker uit en wachten we tot het water zó ver gedaald is dat een volwassene niet meer kopje-onder gaat. Dan kan de ladder uit en wordt de life-line vastgemaakt opdat eenieder aan de lijve kan ondervinden dat er met de stromingen in de Waddenzee niet te spotten valt.

 

Zwemmen met life-line tijdens droogvallen (klik voor vergroting)

 

Kokkels zoeken tijdens droogvallen (klik voor vergroting)

 

 

Organisatie

Net zo goed als er scheepvaarttechnisch het een en ander komt kijken bij het droogvallen, geldt dat ook voor de logistiek. Er moet namelijk wel gegeten worden en pizza-koeriers zijn op het Wad een betrekkelijk onbekend verschijnsel.
Dus worden er voorafgaande aan het avontuur uit de gasten Teams Voorgerecht (TV), Hoofdgerecht (TH) en Nagerecht (TN) geformeerd, die de plaatselijke buurtsuper van zijn lokale specialiteiten afhelpen.

 

Gezamenlijk koken en eten tijdens droogvallen (klik voor vergroting)

Naar boven

Copyright © 2006 Wadfietsen.nl | E-mail | Links
Webdesign & Development by André Ockers