HomeUw reisUw schipUw prijsBeschikbaarheidBoekingenGroepenAanbiedingen

Schiermonnikoog

We hadden eerlijk gezegd de moed opgegeven. Schiermonnikoog?Schier onmogelijk was aan boord al een staande uitdrukking geworden. Vanaf Ameland liefst tweemaal een wantij over en dan ook nog een haven waar je alleen met echt hoog water naar binnen en naar buiten kunt, vergeet het maar.


En opeens stonden alle lichten zomaar op groen tijdens de zomer van 2009: de avond tevoren het wantij onder Ameland over, slapen, de volgende ochtend vroeg het wantij onder de Engelsmanplaat over en om een uur of tien 's ochtend afmeren in het haventje van Schier.


Zelfs met hoog water vereist dat nog heel wat stuurmanskunst om een ruim dertig meter lange klipper door een kronkelige geultje, dat slechts hier en daar met twijgen is gemarkeerd, niet aan de grond te laten lopen. En als je dan eenmaal ligt, is er de eerstvolgende twaalf uur geen beweging meer in te krijgen. Of in ons geval, omdat het natuurlijk geen zin had om om 10 uur 's avonds weer te vertrekken, de eerstvolgende vierentwintig uur.

 

Schiermonnikoog: Haven valt droog (klik voor vergroting)

 

Schiermonnikoog: geultje naar de haven (klik voor vergroting)

 

Haven Schiermonnikoog

De jachthaven van Schiermonnikoog is dan ook totaal niet berekend en ingericht op de komst van grote aantallen charterschepen. De fietsverhuur bevindt zich op een veel lucratievere plek, vijf kilometer verderop waar de veerboot uit Lauwersoog aanmeert. De charteropvarenden zijn dus aangewezen op een stevige wandeling naar het dorp van 15-20 minuten om aan een rijwiel te komen. Als die nog te krijgen zijn, want op een mooie zomerse dag overstroomt het eiland met dagjesmensen die allemaal met de fiets naar het strand willen.

 

Schiermonnikoog: vuurtoren met strand (klik voor vergroting)

 

Ophef en vertier

Niks ophef en vertier op Schier. Het dorp met nog geen duizend inwoners is in zijn geheel beschermd dorpsgezicht en het hele eiland heeft de status van Nationaal Park. Dat heeft zo zijn prettige consequenties: bezoekers dienen hun gemotoriseerde voertuig aan de vaste wal achter te laten. In 2006 werd Schier gekozen tot "Mooiste plek van Nederland". Terecht, al had die prijs van de directie van Wadfietsen.nl ook naar Vlieland mogen gaan.

 

Schiermonnikoog dorp (klik voor vergroting)

 

Fietsen op Schiermonnikoog

Schier is het kleinste van de (bewoonde) Nederlandse waddeneilanden en dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de af te leggen fietskilometers. Dat zijn er - met alle dwarsverbindingen bij elkaar opgeteld - nog heel wat, maar een 'Rondje Schier" is toch niet veel langer dan 25 kilometer. Met andere woorden, in twee uur is de doorsnee fietser het eiland rond.

(Meer fietsroutes bij Fietsen op de Wadden)

 

Fietsen op Schier (klik voor vergroting)

 

Natuur op Schiermonnikoog

Het Nationaal Park Schiermonnikoog is - op enkele plekken na - het hele jaar door toegankelijk, zeker voor wandelaars. Bij het Informatiecentrum in het dorp zijn verscheidene wandelroutes verkrijgbaar. Redelijk avontuurlijk is het om er met een gids op uit te trekken door de kwelders helemaal naar het oostelijke puntje van Schier.

 

Nationaal Park Schiermonnikoog (klik voor vergroting)

 

Naar boven

Copyright © 2006 Wadfietsen.nl | E-mail | Links
Webdesign & Development by André Ockers