HomeUw reisUw schipUw prijsBeschikbaarheidBoekingenGroepenAanbiedingen

Terschelling

Terschelling (Terschellings: Schylge) is één gemeente en uit het westen gerekend het derde bewoonde waddeneiland. Met zo'n track record haal je nooit het Guinness Book of Records. Ook niet met een totale strandlengte van 30 kilometer en een totale lengte aan fietspaden van ruim 70 kilometer. Waarmee dan wel? Nou, een strandbreedte van ongeveer een kilometer zou al meer kans moeten maken:
"Ga je mee het water in, schat?"
" Neen, geen zin om een kwartier te lopen!"
Kortom, lekker de ruimte daar op het Terschellinger strand en wie maar ver genoeg in oostelijke richting langs de vloedlijn loopt, komt vanzelf bij de leukste strandtent van Nederland: Heartbreak Hotel.

Vaarroutes rond Terschelling

 

Terschelling: Satellietfoto (Klik voor vergroting)

 

De gecompliceerdheid van het varen op de Waddenzee kan goed geïllustreerd worden aan de hand van bovenstaande satellietfoto. Tot enkele jaren geleden was de haven van West direct bereikbaar vanuit het zuiden (= Harlingen, IJsselmeer, Texel): via Vliestroom en Schuitengat rechts aanhouden. Het Schuitengat slibde echter dicht en is nu alleen nog bij extreem hoog water bevaarbaar. Dus resteert de - tegenwoordig - normale route:vanuit de Vliestroom rechtsaf de West Meep in, vervolgens linksaf door de Slenk om uiteindelijk weer rechtsaf door het laatste deel van het Schuitengat de haven van West te bereiken. Deze route wordt door Rijkswaterstaat continu open gehouden voor het handelsverkeer (veerboten) van en naar Terschelling.
Het dichtslibben van het Schuitengat betekent niet alleen dat de vaartijd een half uur langer is vanuit het zuiden, maar dat ook de vaartijd tussen Terschelling en Vlieland verdubbeld is: anderhalf uur via het Schuitengat, drie uur via de Slenk.

De afhankelijkheid van hoog tij is helemaal van het grootste belang als we van Terschelling naar Ameland willen. Dan krijgen we namelijk te maken met het wantij: het punt waar het opkomend water vanuit de zeegaten Terschelling/Vlieland en Terschelling/Ameland bij elkaar komt. En dus ook weer uit elkaar gaat. Zoals op de foto te zien is, loopt daar geen vaargeul, hetgeen betekent dat je er echt alleen met hoog tij overheen kunt. Een beetje foute timing betekent dus zo'n 12 uur vastzitten in het zand.
Volgende hindernis op weg naar Ameland is natuurgebied Blauwe Balg. Daar liggen onze vrienden de zeehonden te rusten op de zandplaat en dus mogen we daar alleen drie uur vóór en twee uur na hoogtij langs. Overtredingen kosten minimaal 600 euro boete.
Planningvoordeeltje: als je op tijd het wantij over komt, ben je ook op tijd langs de Blauwe Balg. Voor de omgekeerde route gaat die berekening ook vrijwel altijd op.
   

Kijk daar 's: de Brandaris!

Van welke kant Terschelling ook genaderd wordt en op eender welk tijdstip van de dag, altijd is de Brandaris als eerste zichtbaar. Lang voor overdag de contouren van het eiland te zien zijn, is daar in de verte die markante toren. Niet alleen fysiek, maar ook via de ether. Sinds een paar jaar coördineert de Brandaris alle scheepvaartverkeer op de Waddenzee.  
Terschelling: Brandaris met op de voorgrond het Groene Strand en links strandpaviljoen De Walvis (Klik voor vergroting)
       

West the best

West is de spil waar het allemaal om draait op Terschelling, al was het alleen maar omdat het de enige echte haven van het eiland heeft en iedereen dus hier voet aan wal zet. Voorts zijn er de leukste cafés (Amsterdamsche Koffijhuis, De Walvis), de beste restaurants (Zeezicht, Caracol) en de sympathiekste Chinees (Kwo). En dan is er natuurlijk het jaarlijkse culturele festival Oerol (Fries voor Overal), dat zich weliswaar op het hele eiland afspeelt, maar waarvan het epicentrum toch echt ligt op het Groene Strand in West.  
Terschelling: Amsterdamsche Koffijhuis  (Klik voor vergroting)
 
 

Fietsen op Terschelling

  De Waddenzee is, net als het IJsselmeer, ideaal zeilgebied: er staat namelijk (vrijwel) altijd wind. Die wind is in Nederland bijna continu (zuid of noord) west. Noord-West noemen we 'schone wind' omdat er dan koele maar zuivere lucht vanuit de Schotse eilanden wordt aangevoerd. Zuid-West betekent meestal: buien.
Hoe dan ook: (westen)wind is leuk voor zeilers, maar minder voor fietsers. Zeker op de Waddeneilanden die - op Texel na - allemaal geografisch in oost-west richting liggen. Waarbij de fietser op Terschelling slechts één keuze heeft: vertrekken in oostelijk richting met de wind mee en voor de terugweg rekening houden met serieuze tegenwind.

(Meer fietsroutes bij Fietsen op de Wadden)
  Terschelling: 70 kilometer fietspad (Klik voor vergroting)
 

Natuur op Terschelling

  Het meest langgerekte en (subjectief!) ook mooiste natuurgebied van de Nederlandse Waddeneilanden ligt op Terschelling: De Boschplaat. Het is tegelijkertijd ook het meest ontoegankelijke natuurgebied van de eilanden: gesloten voor alles en iedereen van maart tot einde broedseizoen en dat is half augustus. Zonder iets aan de noodzaak van die maatregel af te willen doen, jammer is het wel.
Er is een geweldig alternatief, twee zelfs: de Noordsvaarder en de Kroonpolders. Allebei via wandelpaden vanaf het Groene Strand in West te ontdekken. En te genieten.
Op dinsdagochtenden zijn er wandelingen naar en door het gebied onder leiding van ervaren gids Tina van Slot. Deze wandelingen kunnen worden geboekt bij de plaatselijke VVV in West.
  Terschelling: Natuurgebied Noordsvaarders (Klik voor vergroting)
 
 

Naar boven

Copyright © 2006 Wadfietsen.nl | E-mail | Links
Webdesign & Development by André Ockers