HomeUw reisUw schipUw prijsBeschikbaarheidBoekingenGroepenAanbiedingen

Vlieland

Wie voet aan wal zet op Vlieland doet er goed aan zich te realiseren dat het werkelijk geen haar gescheeld heeft of zoiets was anno 2010 niet meer mogelijk geweest. Het was begin vorige eeuw bijna letterlijk een dubbeltje op zijn kant of Vlie was hetzelfde lot beschoren geweest als vergane beschavingen als Griend en Richel: verzwolgen in de golven.

Dat zat zo, kort door de bocht: zo'n honderd jaar geleden was er ook al een behoorlijk sterke milieubeweging actief in Nederland. Die was van mening dat men de natuur vooral zijn gang moest laten gaan en dat had op termijn onherroepelijk het einde van Vlieland betekend. De toenmalige regering toonde zich wel gevoelig voor die argumenten en had overeenkomstig gehandeld als Staatsbosbeheer er niet dwars voor was gaan liggen. Uiteindelijk werd het eiland voor het symbolische bedrag van één (1) gulden aan Staatsbosbeheer overgedaan. Met de mededeling: zoek 't maar uit.
Gevolg is dat het tot de dag van vandaag weliswaar mogelijk is om een huis te kopen op Vlie, maar zonder de bijbehorende grond. Die blijft eigendom van Staatsbosbeheer

 

Vlieland: Uitzicht vanaf de vuurtoren (klik voor vergroting)

 

Vlieland: Staatsbosbeheer jaagt op vossen (klik voor vergroting)

 

Haven Vlieland

Vlieland heeft twee havens: de veerhaven, vlakbij het (enige) dorp Vlieland-Oost en de jachthaven, zo'n 900 meter oostelijk van het dorp.
De haveningang is zo ongeveer de nauwste ter wereld met als extra hindernis dat de stroom ook nog haaks op de ingang staat. Er bestaan schippers die het daarom niet aandurven om Vlieland aan te doen.

De jachthaven is de afgelopen jaren drastisch verbouwd en gerenoveerd en is nu van alle gemakken voorzien. Het hagelnieuwe havengebouw bevat naast het onderkomen voor de havenmeesters een supermarktje, cafetaria en wasserette, een restaurant op de bovenste etage met een ongeëvenaard uitzicht over het Wad.

De fietsverhuur is direct aan de jachthaven gevestigd en het is een paar minuten fietsen naar het dorp. Er ligt overigens ook een romantisch voetpad langs het Wad naar het dorp.

 

Vlieland; Jachthaven met nieuw havengebouw (klik voor vergroting)

 

Vlieland: Ingang jachthaven met dubbele rode vlag: vol!  (klik voor vergroting)

 

Ophef en vertier

De zeer langgerekte Dorpsstraat in Oost is waar vrijwel al het commerciële en toeristische leven van Vlie zich afspeelt. Hotels, cafës, restaurants en winkels wisselen zich in alle maten en soorten af. Keuze genoeg voor elke portemonnee.
Weinig gemotoriseerd verkeer want auto's van bezoekers zijn niet toegestaan op het eiland.
Desondanks in de zomer een levensgevaarlijk drukke straat rond aankomst- en vertrektijd van de veerboot.

 

Vlieland: Dorpsstraat Oost (klik voor vergroting)

 

Fietsen op Vlieland

Acht kilometer onderlangs het Wad naar het Posthuys/de Kroonpolders en acht kilometer bovenlangs door de duinen terug. Met hier en daar een omweggetje komt zelfs de meest fanatieke fietser hier nauwelijks aan de twintig kilometer. Toch is het verbazingwekkend hoe weinig collega-fietsers je zelfs midden in de zomer tegenkomt. Het Posthuys is een prima pleisterplaats voor de lunch en - als dat te snel komt op de route - strandpaviljoen 't Badhuys bijna aan het einde van de rit.

(Meer fietsroutes bij Fietsen op de Wadden)

 

Vlieland: Fietsen langs de Waddenkant (klik voor vergroting)

 

Natuur op Vlieland

Voorbij het Posthuys in westelijke richting begint de Vliehors. Vooral bekend vanwege de F-16's die daar afgeschreven legertanks aan flarden schieten.
Wie absoluut de aandrang niet kan weerstaan om hier een paar uur door het mulle zand te banjeren, is welkom in de weekends. Natte voeten zijn vaak ook niet te vermijden, want het overstroomt daar regelmatig.

 

Vlieland: Vliehors

 

Naar boven

Copyright © 2006 Wadfietsen.nl | E-mail | Links
Webdesign & Development by André Ockers