HomeUw reisUw schipUw prijsBeschikbaarheidBoekingenGroepenAanbiedingen

Zeilen


Zeilvakanties

Wadfietsen organiseert geen zeilvakanties. Onder zeilvakanties verstaan we in Nederland doorgaans vakanties die volgens een bepaald patroon verlopen: op de eerste dag wordt er in een kringgesprek kennisgemaakt met elkaar en geïnventariseerd hoe het staat met de zeilervaring van de individuele deelnemers. Daarna volgt er een intensieve briefing waarbij van kluiver tot bezaan wordt doorgenomen hoe alles reilt en - vooral - zeilt.

Cruciaal bij een zeilvakantie is dat van alle deelnemers wordt verwacht dat ze actief bij het zeilen betrokken zijn en geen enkele klus schuwen. Ook niet als het de hele dag stortregent met windkracht 7.

Een doorsnee zeildag ziet er tijdens een zeilvakantie globaal als volgt uit: na een korte briefing over de verwachte weersomstandigheden en andere technische aangelegenheden, wordt rond 10 uur 's ochtends de haven verlaten en buitengaats de zeilen gehesen. Rond 4 uur 's middags wordt richting een volgende haven gekoerst waar om een uur of 5 uur wordt afgemeerd. Als alle zeilen weer keurig zijn opgeborgen en ook anderszins het dek weer keurig is opgeruimd, is het tijd om onder het genot van een borrel de avonturen van de afgelopen dag door te nemen.

 

Uitleg over de schoten (klik voor vergroting)

 

Overstag  (klik voor vergroting)

 

In weer en wind  (klik voor vergroting)

 

Zeilen bij Wadfietsen.nl

Wadfietsen.nl organiseert dus geen zeilvakanties zoals hierboven omschreven, maar vaar/fiets-vakanties. Wil dat zeggen dat u een week lang op een prachtige tweemast-klipper verblijft zonder daadwerkelijk gezeild te hebben? Ja, dat kan, als het een week lang windstil is. Of als het een week lang 8 Beaufort is. Beide zijn hoogst onwaarschijnlijk, met name het eerste. Windstil op de Wadden, het zou wereldnieuws zijn.
Dus is er een gerede kans dat er op bepaalde trajecten in ieder geval de fok en/of het grootzeil gehesen worden. En soms meer.


Of dat gebeurt, hangt af van de bereidheid onder onze gasten om een handje mee te helpen. Daartoe is niemand verplicht, maar zonder een extra man/vrouw-kracht gaat het nu eenmaal niet.


Zeilervaring is daarbij  absoluut geen vereiste. Voordat de actie daadwerkelijk gaat beginnen, volgt eerst een korte cursus 'zeilen voor beginners' door de schipper of, meestal, de schippersmaat. Daarna doet u alles onder toezicht van datzelfde dynamische duo.


Als de zeilen gehesen worden, moeten ze ook weer een keer omlaag. En weer netjes ingepakt worden voor een volgende keer. 'Schoon schip maken' heet dat in scheepstermen. Niet het leukste karweitje, maar het moet wel gebeuren. Goed om in gedachten te houden als de overige gasten al gereed staan om aan wal te stappen.

 

De schipper legt uit (klik voor vergroting)

 

Schippersmaat Suus aan de schoten (klik voor vergroting)

 

Kluiverzeil wordt ingepakt (klik voor vergroting)

Naar boven

Copyright © 2006 Wadfietsen.nl | E-mail | Links
Webdesign & Development by André Ockers